Chat

Van warehousemedewerker naar directeur

Van warehousemedewerker naar directeur, het is de 44-jarige Xhevdet Grajqevci gelukt. De afgelopen zeventien jaar heeft hij een indrukwekkende carrière opgebouwd bij Timberland in Almelo. Van warehousemedewerker naar heftruckchauffeur, naar teamleider, supervisor, DC manager en sinds december 2019 is hij directeur van de hele logistiek van Timberland. Hoe is hem dat gelukt?  

“Kansen pakken. Je moet kansen zien binnen een bedrijf, en die kansen pakken. Ik begon met verbeteringen voor het indelen van bepaalde producten zodat ik als heftruckchauffeur nog maar naar één gang toe hoefde in plaats van vijftien. Daarna heb ik steeds verder gekeken binnen de afdeling. Wat kon ik daar nog verbeteren? Bij de eerste mogelijkheid heb ik gesolliciteerd, op elke mogelijke functie. Soms drie, vier keer. Na elke sollicitatie kreeg ik feedback en kon ik mezelf verbeteren.”

- Na elke sollicitatie kreeg ik feedback en kon ik mezelf verbeteren -

De eerste drie jaar sprak Xhevdet alleen Engels. In twee keer zeven maanden leerde hij de Nederlandse taal. Een belangrijke stap om verder te komen bij Timberland. “Ik leerde de taal bij een inburgeringsprogramma en heb daarna zelf een cursus genomen. Om als leidinggevende te kunnen werken moet je minimaal Nederlands en Engels spreken.” Na een paar jaar mocht Xhevdet aan de slag als teamleider. “Ik heb veel verbeterprojecten geleid en heb vooral deelgenomen aan alle trainingen die werden gegeven. Vervolgens ben ik elke keer blijven solliciteren, bij elke open functie die er was.” 

Nieuwe ideeën inbrengen en kansen pakken zijn volgens Xhevdet twee belangrijke ingrediënten om verder te komen in de logistiek. “Er bestaan geen domme of slechte ideeën. Veel bedrijven geven genoeg mogelijkheden om je ideeën in te brengen. Wij werken bijvoorbeeld met formulieren die ingevuld kunnen worden door medewerkers. Alle ideeën worden op dezelfde manier behandeld en sommige ideeën zijn misschien op dat moment niet van toepassing, maar dat komt later. Met het ontwerpen van het nieuwe picking systeem in 2019 zijn heel veel ideeën gebruikt die vanaf 2013 al zijn ingebracht. Dat zijn allemaal ideeën van medewerkers zelf.”

- Er bestaan geen domme of slechte ideeën - 

Dat het interessant is om in de logistiek te werken ligt niet alleen aan de doorgroeimogelijkheden. “Logistiek is een sector die continu ontwikkelt. Een bakkerij blijft hetzelfde. Je kunt je techniek wel verbeteren, maar je blijft hetzelfde doen. De logistiek verandert- steeds weer nieuwe technologie, nieuwe manier van werken, betere ergonomie… Dat maakt het mooi om in de logistiek te gaan werken vind ik.” Die veranderingen worden veroorzaakt door de maatschappij; online shoppen blijft groeien en de logistiek moet daarin mee. Dat verandert niet alleen de hoeveelheid werk, maar ook het soort werk. “Ons businessplan moet compleet veranderd worden op basis van wat de klant wil. Vroeger duurde het tien tot vijftien jaar tot iets veranderde. Nu zie je in twee jaar tijd al veranderingen in de complete supply chain. Ontwikkelingen gaan veel sneller dan vroeger.” 

Het meegaan met die ontwikkeling is een belangrijke voorwaarde voor werken in de logistiek. “Je moet niet bang zijn voor een uitdaging. Je moet mee willen gaan met nieuwe technologie. Training willen volgen. Je werkt tegenwoordig tot je 67e, en je bent nooit te oud om iets te leren. Nieuwe dingen leren is een uitdaging, maar ook een kans. Hoe open je bent om nieuwe dingen te leren en mee te gaan in ontwikkelingen, dat is heel belangrijk. En meedenken. Meedenken in het verbeteren van jouw proces. Ik kan vanuit mijn kantoor als directeur niets verbeteren van wat mensen aan het picken zijn. Dat kunnen mensen zelf doen, want zij werken daar dagelijks.” 

- Nieuwe dingen leren is een uitdaging, maar ook een kans - 

Xhevdet heeft het goed naar zijn zin in zijn nieuwe functie als directeur. “Ik denk dat het wel een pré is dat ik zelf op de werkvloer heb gewerkt. Ik heb ook hele goede directeuren gehad die zelf nooit op de vloer hebben gewerkt, dus het is geen voorwaarde. Maar het helpt mij wel om beter te begrijpen wat iemand in het warehouse meemaakt. Als iemand een vraag heeft dan kan ik heel snel de link maken met waar diegene in zit.” Het leukste aan zijn werk vindt Xhevdet dat hij invloed heeft op de hele supply chain. “Als DC manager had ik invloed op interne processen. Als directeur heb ik ook invloed op externe processen. Ik kan veel meer beïnvloeden om het leven van onze klant, en daarmee ook ons leven, een stuk makkelijker te maken.”

 

Top 10 beroepen

We hebben de leukste banen voor je op een rijtje gezet. Wat past het beste bij jou?

Ontdek de bedrijven

Carel Lurvink

Carel Lurvink heeft regelmatig vacatures voor onderstaande beroepen. Schrijf je in en ontdek jouw mogelijkheden bij dit mooie bedrijf!

Lees meer